کد اقتصادی چیست و چگونه آن را دریافت کنیم؟
کد اقتصادی که با عناوینی همچون شناسه اقتصادی یا شناسه ملی نیز شناخته میشود، کدی است که تعداد ارقام آن دوازده تا میباشد. این کد به هر فعال اقتصادی چه مدل حقیقی یا حقوقی آن تعلق میگیرد. اگر به عنوان یک فرد حقیقی یا حقوقی با درآمد فعالیت میکنید، میبایست نسبت به اخذ این کد اقدام کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی کامل این موضوع بپردازیم.
منظور از کد اقتصادی چیست؟
همان طور که همه اشخاص حقیقی برای احراز هویت شان یک کد ملی دارند، کد اقتصادی نیز از جمله شناسههایی است که برای افراد فعال اقتصادی در نظر گرفته میشود. این نوع کد دارای 12 رقم بوده و میتواند هم برای اشخاص حقیقی و نیز حقوقی صادر گردد. به کد اقتصادی، کد مالیاتی و نیز شناسه ملی (اشخاص حقوقی) گفته میشود.
متولی صادر کننده کد اقتصادی، سازمان امور مالیاتی است. این سازمان وظیفه دارد برای فعالیتهای اقتصادی افراد با احراز هویت و کسبوکار آنها، این کد را صادر کند. سپس هرساله وضعیت سود و زیان آنها را دریافت و نسبت به اخذ مالیات از ایشان اقدام نماید. به این نکته توجه کنید که علاوه بر قوانین احوال شخصیه و قوانین اجتماعی، برخی دیگر از چهارچوبها نیز برای کسانی که کسب درآمد میکنند وضع شدهاند. این قوانین تحت عنوان قانون مالیاتهای مستقیم شناخته میشود. براساس ماده 1 این قانون، تمامی کسانی که به کسب درآمد مشغول هستند، میبایست نسبت به پرداخت مالیات (یعنی اخذ کد اقتصادی و سپس پرداخت مالیات) اقدام کنند.
سازمان امور مالیاتی یک مهلت زمانی برای اخذ کد اقتصادی بسته به نوع فرد در نظر گرفته است. شرکتها باید تا حداکثر 2 ماه پس از ثبت شان، نسبت به اخذ این شناسه اقدام کنند. همچنین کسبوکارها (مشاغل) نیز مکلف هستند حداکثر تا 4 ماه پس از شروع فعالیت خود، نسبت به اطلاع رسانی سازمان امور مالیاتی (اخذ کد مالیاتی) اقدام نمایند.
با درک کلی از کد اقتصادی با ما همراه باشید تا کاربردهای آن را بررسی کنیم.
کاربردهای کد مالیاتی یا اقتصادی کدامند؟
ممکن است شما هم این سوال را بپرسید که کاربردهای کد اقتصادی در چیست؟ در این خصوص میتوان به موارد زیر اشاره نمود که عبارتند از:
- مهمترین کارکردی که میبایست برای کد اقتصادی بیان کرد، شناسایی شخص یا شرکت و واحدی است که به فعالیت اقتصادی مشغول میباشد. در زمان ثبت نام برای اخذ شناسه اقتصادی، هم اطلاعات هویتی و نیز فعالیت اقتصادی شما در سامانه ثبت میشوند.
- اخذ درگاههای پرداخت و پایانههای فروشگاهی: اگر قصد دارید از مشتریان خود وجهی را به کمک پایانههای فروشگاهی دریافت کنید، باید این درگاهها را دریافت نمایید. پیش نیاز درخواست یا دریافت این درگاهها و پایانهها، کد مالیاتی است که به نام فرد باشد.
- ثبت صورتحساب: سازمان امور مالیاتی هرساله در صدد بهروزرسانی خود است. این سازمان قوانین جدیدی را تعریف کرده و قصد دارد از سال 1404، دیگر تمامی تراکنشها را در قالب صورتحسابهای الکترونیکی در سامانه دریافت و فاکتورهای کاغذی را منقرض کند. اکنون نیز اشخاص حقوقی و برخی مشاغل با تراکنش بالای 18 میلیارد تومان مکلف به صدور این اسناد هستند.
چگونه برای اخذ کد اقتصادی اقدام کنیم؟
یکی از پرسشهای مهم در ذهن مخاطبان ما، نحوه اخذ کد اقتصادی است. در این حالت راجع به نحوه اخذ کد اقتصادی میتوان به مراحل زیر اشاره کرد:
- ابتدا به سایت tax.gov.ir رفته و گزینه “دریافت اطلاعات کاربری” را بزنید. حال باید نسبت به ثبت نام با شماره ملی، شناسه ملی یا کد فراگیر (اتباع) اقدام کنید.
- حال نسبت به تایید شماره موبایل خود و ایجاد پرونده مالیاتی جدید اقدام میکنید. این کار با انتخاب گزینه “ایجاد پرونده مالیاتی جدید” در داشبورد سامانه انجام میشود.
- حال اطلاعات هویتی خود را وارد کنید. برای انجام این کار کافیست در بخش “نواقص اطلاعاتی”، مقادیر خواسته شده را درج کنید.
- در نهایت با انتخاب گزینه “تایید نهایی” کد رهگیری اولیه را دریافت میکنید.
- پس از تشکیل پرونده باید در مرحله بعدی اطلاعات کسبوکار خود را نیز وارد نمایید. به فهرست پروندههای خود از منوی سمت راست کارپوشه مراجعه کرده و پرونده خود را انتخاب کنید. برای تکمیل جزئیات روی گزینه “بروزرسانی و تکمیل ثبت نام” کلیک کرده و مجددا نواقص قرمز رنگ را پر کنید.
- در انتها با انتخاب گزینه “تایید نهایی” کد اقتصادی خود را دریافت میکنید.
ثبت نام کد اقتصادی به شدت مهم بوده و لازم است به دقت اطلاعات آن را وارد کنید.
مدارک لازم برای دریافت کد اقتصادی کدامند؟
اگر شما هم قصد دارید کد اقتصادی را دریافت کنید، میبایست مدارکی را به سازمان ارائه نمایید که به شرح زیر هستند:
- تصویر اصلی شناسنامه و کارت ملی شرکاء و سهامداران مجموعه.
- گواهی امضا که باید از افرادی که حق امضا دارند اخذ گردد. این گواهی باید خطاب به اداره مالیاتی باشد.
- همچنین روزنامه رسمی که در آن آگهی تاسیس شرکت را درج کردید را باید در صورت لزوم ارائه نمایید.
- فیش پرداختی.
- کپی از تمامی صفحات شناسنامه.
- تنظیم فرم اطلاعات هویتی که باید برای اشخاص حقوقی صورت گیرد.
- کپی کارت اقتصادی که در گذشته داشتهاند و یا فیش کامپیوتری.
همچنین از جمله مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقیقی هم میتوان گفت:
- قطعه عکس.
- کپی از پروانه کسب (در صورت نیاز).
- کپی از مدارک شناسایی.
- تکمیل فرم احراز هویت.
- تکمیل فرم احراز شغل.
درج این اطلاعات باید در سامانه با ثبت اطلاعات دقیق انجام گردد. توجه کنید که تمامی مراحل ثبت نام کد اقتصادی برای اشخاص حقیقی و حقوقی کاملا آنلاین بوده و شما باید مدارک خود را در سامانه بارگذاری کنید. هرچند که تمامی مراحل به صورت کاملا آنلاین انجام میشود اما ممکن است در برخی موارد نیاز به مراجعه حضوری باشد. با این حال تمام مراحل ثبت نام در عرض حداکثر 30 دقیقه الی 2 ساعت قابل انجام است.
جمع بندی
در این مقاله راجع به کد اقتصادی صحبت کردیم و با تعریف، مدارک لازم و نیز مراحل دریافت آن آشنا شدیم. کد اقتصادی یکی از مهمترین پیش نیازهای فعالیت اقتصادی است که بدون قید و شرط باید آن را دریافت کنید. توجه نمایید که با دریافت این کد، برخی مسئولیتها با توجه به گروه بندی مالیاتی برای شما فعال میشوند.
ما در مجموعه هلدینگ ثبتی و حقوقی ملاصدرا در کنار شما صاحبین مشاغل و شرکتها هستیم. این مجموعه در زمینه خدمات ثبتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی نظیر ثبت برند، اختراع، شرکت، جواز تاسیس، جواز صنفی و غیره فعالیت میکند.